Nyt hospitality-alan yrityksiä koetellaan. Takana kaksi vuotta covidia, jossa hospitality-ala on joutunut valtiovallan hampaisiin, ihan kuin olisi syypää koko asiaan. Jatkuvat rajoitukset ja muutokset toimintasäännöissä ovat olleet kestämätön asia alalle. Tänään tätä ja huomenna tota. TES:it, Yt-laki ja mitkään työkalut eivät ole pysyneet vauhdissa perässä. Karmaisevaa on ollut varsinkin se, että sääntöjen tekijät kerta toisensa jälkeen ovat luvanneet, että kyllä niitä tukia ja tulonmenetyksen korvaamisia aletaan suunnittelemaan. Aikaa on ollut kaksi vuotta suunnitella, mutta edelleen ollaan tilanteessa, jossa osa alan yrittäjistä ei ole saanut euroakaan tukea. On ihme, että Suomessa on enää yhtään ravintolaa, hotellia, matkatoimisto ja ohjelmapalveluyritystä hengissä. Kestävästä materiaalista on alan yrittäjät ja yritykset tehty. Ei voi kuin mukana elää ja yrittää olla tukena.

Maaliskussa 2022 olisi pitänyt alkaa helpottamaan, mutta sitten Eurooppaan syttyi naapurimaamme toimesta sota. Kamalaa katseltavaa ja luettavaa koko touhu. Samalla hospitality-ala on kohdannut uuden haasteen. Kuka tänne uskaltaa enää kauempaa tulla? Mitä käy maamme kansainväliselle matkailulle, jota on kymmeniä vuosia rakennettu huolella ja hartaasti? Miten jaksaa tilanteessa, jossa alan omastakin puolesta haasteita on ihan riittävästi ja näihin maailmalta tuleviin haasteisiin ei itse pysty millään tavoin vaikuttamaan? Olen keskustellun lukuisten yrittäjien kanssa ja moni on talven aikana todennut ettei enää yhtään rajoitusta, tai menee lappu luukulle. Jos käy tuuri, covid-pandemia ei rajoita enää toimintaa, mutta tuleeko Venäjän johdon aloittama kriisi sen tekemään? Tällä erää rajoitukset eivät tule maamme sisältä, mutta yrittäjälle yksi se ja sama.

Kuten todettu, kestävästä materiaalista on alan yrittäjät ja yritykset tehty. Mutta koska mitta alkaa täyttyymään? Ei voi muuta, kuin toivoa, että jaksamista vielä on. Samalla pitäisi olla energiaa ja kykyä reagoida tilanteisiin. Miten esim Aasian markkinoille käy, kun yli ei saa lentää? Miten eurooppalaiset asiakkaat suhtautuvat Suomeen? Miten käy Lapin kansainvälisen matkailun? Huolestuttavia viestejä on ilmassa, että se pitkäjänteinen työ, jota on ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti rakennettu, valuu vaikutuspiirimme ulkopuolisten kriisien kasautuessa hukkaan.

Olemme kaikki saman haasteen äärellä, joten yhdessä pystyssä seistään tai yhdessä kaadutaan. Kriisissä ei kannata jäädä yksin. Osataan pyytää apua ja osataan antaa apua. Uskotaan yhdessä parempaan huomiseen. Jaksetaan yhdessä varautua huonoihin uutisiin. Maailma tarvitsee meitä ja meidän upeaa alaamme.

Voimia kaikille!