Grand Hotel Hangon perustajan, Antin ensimmäinen vakituinen työpaikka Hospitality-alalla oli Night Conciergen tehtävä Sheraton München Hotel & Towers:ssa, manner-Euroopan suurimmassa Sheraton-yksikössä. Yli 500 huonetta, useampi kerros sviiteille omalla respalla ja kaikki F&B-palvelut, mitä ihminen voi vaan tarvita. Asiakkaana eurooppalaiset liikemiehet, sheikit perheineen sekä lukuisa määrä amerikkalaisia elokuvatähtiä ja muita silmäätekeviä.

Respa koostui erillisestä kassasta, check-inn deskistä sekä hajuraon päässä olevasta Concierge-deskistä, joka palveli 1-2 Conciergella ympäri vuorokauden. Yövuorolainen toimi yksin ja siitä sitten aloitettiin. Vuoroissa, varsinkin uran alussa, sattui ja tapahtui. Palvelukielinä saksa, englanti, vähäiset espanja, japani ja italia. Viimeinen myös eräälle kuuromykkäryhmälle viittoilukielellä, josta ei ollut kyllä oppikirjoja saati opintoja takana. Kaikista selvittiin ja taisi tippiäkin tulla suurimmasta osasta tekemisistä.

Ajan kuluessa työssä oppi pelin hengen: Kaikki on mahdollista. Kaikki laillinen järjestyy (laittomuuksiakin kysyttiiin säännöllisesti). Ja ilmaista lounasta ei ole olemassa. Ensimmäinen EI ONNISTU-vastaus tarkoitti vain, että tätä reittiä tai näillä vuorosanoilla asia ei etene. Asiaa hoidettiin niin kauan kunnes onnistui. Onnistumisen ydin oli taitava verkostoituminen läpi toimialan. Verkostot ulottuivat helikopteriyhtiöhin, oopperohin, huippuravintoloihin ja naapurimaassa olleisiin luksusautoedustajiin muutama mainitakseni. Parin vuoden mittaisen Concierge-uran kautta syntynyt kyky ratkaista asioita on kantanut pitkälle.

Yritystoiminnassa menestymisessä on monesti kyse kyvystä verkostoitua, kyvystä järjestellä asiat yhdessä muiden kanssa tavoitteiden suuntaisiksi. Tämä ensimmäinen vakituinen työni antoi minulle parhaat mahdolliset eväät jo yli 30 vuotta jatkuneelle uralleni Hospitalityn parissa. Ja, kun yksi urani varrella olleista esimiehistäni tapasi lähes päivittäin hoeta ”Aina löytyy ratkaisu”, minulle tämä asia oli jo sisään kasvatettu – ryhdikkään saksalaisen yrityskulttuurin ryydittämänä.

Hospitality-ala on yksi merkittävimmistä toimialoista Suomessa ja koko maailmassa. Nostetaan yhdessä ala sille kuuluvaan arvoon!

(Artikkelin kuva: Tuomo Poukkanen)